A lenmag
(Lini semen)

 

 A lenmagot már a Kr.e. 14. században is termelték és használták a népi gyógyászat különféle területein. Erre jó bizonyíték, hogy az egyiptomi sírkamrákban a halottak mellett találtak lenmagokat, amelyeket valószínűleg útravalónak szánták a túlvilági útra. Hippokratész már  Kr. e. 500 körül említi a lenmagot testi fájdalmak, hurut és hasmenés elleni gyógyító növényi szerként. Ma haszon és gyógynövény is egyben.

 

A len (Linium usitatissimum) növényt rostjáért és olajos magjáért termesztik. Egyéves, kék virágú haszon- és gyógynövény. A len ismert gyógyhatásai közé tartozik, hogy serkenti az agyműködést, csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal ér- és szívbetegségben szenvedőknek ajánlott a fogyasztása. A lenmagot bélrenyheség, bélmegbetegedések és székrekedés esetén az emésztés szabályozására használják.

Nyákkészítmény formájában gyomor- és bélmegbetegedések ízületi és egyéb gyulladások kezelésére is sikerrel alkalmazzák.

Tartalmaz értékes Omega-3 zsírsavat (linolénsav) is mely az érelmeszesedés kialakulását segít megelőzni.

Magas rosttartalma miatt a lenmag gátolja a Candida gomba elszaporodását a bélrendszerben, sőt növényi hatóanyagai rákellenes hatással is rendelkeznek.

Számos vitamin és ásványi anyag forrása, így jótékony kiegészítője lehet a fogyókúrának is. Fogyasztása ajánlott joghurtba vagy müzlibe keverve, mag formájában pelyhesítve vagy őrölve. Tört állapotban történő fogyasztása elősegíti a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.