Az árpa
(Hordeum vulgare)

 

„A keddi nap a Marsé, a háború istenéé. A marsikus minőségek, így a dinamizmus, a lendületesség, az aktivitás az árpában található cukor élénkítő hatásában jelenik meg. Az árpának minden más gabonafajtát túlszárnyalóan lendületes a csírázása a növekedése és termékenysége. Az árpa ideális a fizikai test megerősítéséhez. Ezen kívül segíti az érzékelést, és javítja az ízlelést. Magas koncentrálóképességet, friss fejet, éberséget ad.”
- Váradi Tibor-

 

Az árpa egyike a legrégebbi gabonáknak. Görögországban és Dél-Itáliában is nagy szerepet játszott a táplálkozásban. Platón alapélelmiszernek, Hippokratész gyógyeledelnek tartotta az árpát. Elterjedt a trópusi területeken, valamint Tibetben (ma is mindennapos az árpából készített lepénykenyér, az ún. champa fogyasztása), a Kaukázusban és a hegyvidékeken is megtalálható.

A gabonafajták közül az árpának a legrövidebb a vegetációs ideje, ugyanakkor a legérzékenyebb gabona is a termőföld tekintetében. Laza, humuszban gazdag, agyagos földben terem a legjobban. Nyári és téli aratású árpafajták léteznek.

Az árpa hántolását, hagyományosan köves malmunkban végezzük. Az árpa csak hántoltan fogyasztható. (Hántolatlan formában fogyasztása azért nem javasolt, mert szúrós korpája megsértheti a gyomorfalat és a bélnyálkahártyát, ami egyéb kellemetlen következményekkel járhat.) Az árpa hüvelyétől több bonyolult hántolási művelet során fosztható meg, annak érdekében, hogy a magban rejlő értékes ásványi- és vitaminagyag-tartalmak ne vesszenek el. A hántolást követően, úgynevezett „árpagyöngyöt” kapunk, ennek meghántolását követően, pedig árpaliszt.

Az árpa fogyasztása felbecsülhetetlenül értékes az emberek számára, mivel könnyen és teljesen megemészthető. Ásványianyag-tartalmát illetően magas a kálium-, mangán-, magnézium-, foszfor-, cink- és vastartalma is, ezen kívül vitaminokban gazdag, B1,B2, B6 és C vitaminok találhatók benne.

Az árpa hűtő hatása miatt kifejezetten a nyár gabonája. Ennek magyarázata, hogy foszfortartalma alacsonyabb a búzáénál, így fűtőértéke kisebb.

Az árpa további kedvező hatásai közé sorolható, hogy az árpanyák megnyugtatja az irritált és gyulladt gyomor- és bélnyálkahártyát. Bronchitisnél és torokgyulladásnál is enyhülést hoz, valamint támogatja a tüdőt.

Az árpából készült malátakivonat segít a lábadozók felerősödésében, a gyerekek erősödésében és ajánlható erős testi és lelki igénybevételnél is.

Az árpa nagy mennyiségű kovát tartalmaz, melyből sok erőt nyer az idegrendszer, erősíti az izomzatot, a kötőszövetet (a benne rejlő nagy mennyiségű kovának köszönhetően). Jó hatással van a csontokra, a fogakra, a bőrre és a hajra is.

 

Kapcsolódó receptek…