Görögdinnye
(Citrullus lanatus var. caffer)

 

„Zöld istállóban fekete lovak piros szénát esznek.”
-
Találós kérdés -

 

A görögdinnye a tökfélék családjába tartozik. Őshazája Afrika déli része. Kutatók és utazók leírása szerint a Kalahári-sivatagban rengeteg található belőle, ezért úgy gondolják, hogy innen származik és itt szabadon nő. A görögdinnye termesztéséről a legkorábbi feljegyzett adatok kb. 5000 évvel ezelőtti időszakból származnak. Az adatok a dinasztikus Egyiptomba vezetnek vissza, ahol hieroglifán is megörökítették a görögdinnyét. A növényt gyakran helyezték el fáraók sírkamrájába élelemként a túlvilágra.

A görögdinnye formáját tekintve gömbölyű vagy hosszúkás, héjának színe sötétzöld vagy világos csíkos lehet. Íze kitűnő, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C-vitamint tartalmaz. Tartalmaz még káliumot, nátriumot, kalciumot, vasat és foszfort. Víztartalma 90-95%, így fogyasztásával a szervezetbe jutó víz a veseműködést előnyösen befolyásolja. Könnyen emészthető, a gyomor- és bélműködést serkenti. Fontos a dinnyék nyersrosttartalma is, mely elősegíti a vastagbél működését és javítja az emberek közérzetét. Régebben vizelethajtó hatása miatt gyógynövényként is emlegették. Jelentős mennyiségű gyümölcscukrot tartalmaz.

A görögdinnye kicsik és nagyok kedvenc nyári frissítő eledele.