Avokádó
(Persea americana)

 

Az avokádó a babérfélék családjába tatozó, örözkzöld, 10–20 m magas fa. Közép-Amerikában őshonos, azonban a 18. század vége óta a trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékeken világszerte termesztik.

Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben kálium, foszfor, vas, nátrium, valamint kalcium és magnézium is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin-) termelését. Csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, tápláló termés.

Az érett termésekből jól eltartható olajat préselnek, amit a kozmetikai iparban és étkezési célokra is használnak. Magas olajtartalmánál fogva kiválóan alkalmas a kiszáradt bőr ápolására. Általában érzékeny bőrre alkalmazzák. Segíti az ekcéma megelőző és tüneti kezelését. Jótékonyan hat az arthritises (ízületi) fájdalmakra, csökkenti a koleszterinszintet. A gyümölcs magjából gyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére.

Az avokadót általában nyersen fogyasztják. Pirítós kenyérre, kevés citromlével, fokhagymával és sóval kiváló eledel, de salátaként is közkedvelt táplálék. Másik közkedvelt eledel a tonhalas avokádó. A mexikóiak mártást is készítenek belőle.