Banán
(Musa x paradisiaca)

 

A banán a trópusokon elterjedt és termesztett lágy szárú, bár gyakran fatermetű növény. Évente 50–70 kg keményítőben gazdag, utóérő gyümölcsöt hoz (tulajdonképpen áltermés). Vadon termő változatának gyümölcsében nagy, kemény magok találhatók, azonban a termesztett triploid változat magtalan. Magok hiányában sarjaztatással, vegetatív módon szaporítják, ezért a termesztett banánok egy-egy közös ős klónjai, az így kialakuló monokultúrák betegségekkel szembeni ellenálló képessége elmarad a vad ősökétől.

A banán könnyen emészthető, ezért kisbabáknak is adható, a gyomorból körülbelül 110 perc alatt kiürül. Kedvező arányban tartalmaz: A-, U-, E-vitamint, vasat, rezet, jódot, kalciumot, mangánt és foszfort. Antacid-hatása által megvéd a gyomorfekélytől, továbbá stimulálja a sejtburjánzást, így megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját és megvéd a gyomorsavtól. 
A banán gazdag a pektin nevű, vízben oldódó rostban is, ezáltal jótékony hatással van az emésztésünkre és könnyít a székrekedésen. Ebben a gyümölcsben rövid láncú zsíros savak is vannak, amik tovább javítják a tápanyag-felszívódást.               
Magas kalória tartalma miatt fogyókúrázóknak nem ajánlott.

Végül a banán a legideálisabb harapnivaló egy fárasztó nap után. Cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintünket és energiával tölt el. A banánt fogyaszthatjuk magában, salátaként, egészséges italként vagy főzelék összetevőjeként, minden korosztály számára ideális táplálék.