Cékla
(Beta vulgaris)

 

A cékla a „magyar Aloe Vera”
Minden olyan hatóanyagot tartalmaz, amely
az idős vagy beteg sejtek életerejének fokozásához és megfiatalításához szükséges.

 

Más néven céklarépa vagy vörösrépa, régóta ismert salátanövény. A cékla a takarmányrépa és a cukorrépa közeli rokona, már az ókorban termesztették a mediterrán területeken. Alfaja, vagy termesztett változata a spenótra emlékeztető mángold.

A cékla megvastagodott gyökerében, azaz répatestében fejlődése és érése során rengeteg tápanyagot raktároz. Legfőképpen szilíciumban és folsavban gazdag. A szilícium Földünkön nagy mennyiségben található meg, azonban szervezetünkben csupán kis mértékben van jelen és csak egészen speciális formában képes ennek az anyagnak a hasznosítására. A céklában lévő szilícium roppant kedvező az emberi szervezet számára, ugyanis erősíti a kötőszöveteket, a bőrt, a véredények falát és a csontokat, sőt a fémektől méregteleníti az agyat. A folsav kapcsolatot teremt a sejtmagvakban lévő nukleinsavak között, amely a sejtosztódás és a szövetek növekedésének előfeltétele, valamint serkenti a hormonok és az ingerületátvivő anyagok, például a közérzetért felelős dopamin és noradrenalin termelését. Folsav nélkül nincs boldogságérzet, optimizmus és eufória- vélekednek a neurobiológusok.
A céklában található még B
1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9- és C-vitamin, valamint kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium és cink.

A cékla további gyógyhatásai: fokozza a gyomorsavtermelést, ezzel a fehérje emésztését, aktiválja a vörösvérsejt-képződést, így segíti a sejtek oxigénellátását, rugalmassá teszi a bőrt, fényt ad a hajnak és a körömnek, segíti a víz kiürülését, savtalanít és méregteleníti a beleket, valamint kiváló székrekedés ellen.

A nyers céklából készült saláta vagy egyéb nyerskoszt is olyan fiatalító szer, amely szinte semmibe sem kerül. A sejtek életerejét serkentő folsav és szilícium kombináció semmi mással nem biztosítható jobban és olcsóbban, mint a céklával.

 

Kapcsolódó receptek: