Burgonya
(Solanum tuberosum)

 

„… orrom krumpli
szemem szén
szeretném, ha szeretnél.”

-
Gazdag Erzsi -

 

A tájnyelv krumplinak, kolompérnak, Erdélyben pityókának hívja a burgonyát. A burgonya származási helye az Andok magas fennsíkjai Dél-Amerikában, a mai Peru és Chile. Az inkák fő eledele volt, Amerika felfedezése után több mint 100 év elteltével kezdett elterjedni hazánkban. Kezdetben főként a nagyurak fogyasztották, majd Nagy Frigyes tette népeledellé a rossz gabonatermés okozta ínséges időkben. Ezt követően elterjedt az egész világon.

A burgonya pompás ízletes gumója kalóriaszegény, tápláló és erősítő anyagokban gazdag. Nagy értékű fehérje található benne, és ellentétben sok hússal a krumpli nem emeli a vérzsírok szintjét. Közvetlenül a burgonya héja alatt található a legtöbb vitamin és ásványi anyag. A biológiai módszerekkel termesztett burgonya héjával együtt is nyugodt szívvel fogyasztható. A főzéshez kevés víz használata javasolt, a növényben rejlő C-vitamin és ásványi anyag tartalom megőrzése érdekében.

A krumpliban sokféle ásványi anyag és nyomelem van, valamennyi fontosabb megtalálható benne, még a szelén is. A burgonya gyógyhatásai a következők: szabályozza a test vízháztartását, segíti a tápanyagszállítást a sejtekhez, részt vesz a csontok felépítésében, erősíti az izmokat, serkenti az izmok és a szív munkáját, aktiválja az egész anyagcserét, savtalanít, fokozza a növekedést gyermekeknél, erősíti a kötőszöveteket, elősegíti a hormonképződést, szabályozza az emésztést és szellemi frissességet ad fáradékonyságban. A nyers burgonyaszeletek nedve lágyítja, tisztítja a bőrt. Reszeléke enyhíti a szem körüli duzzanatokat, hűsíti a nap égette bőrt. Pépjével pattanásokat, aranyeres csomót kezelnek, nedvével keléseket vagy forrázott sebeket gyógyít a népi gyógyászat.

A szakirodalom egyes burgonyafajták konyhai hasznosításának szempontjából három csoportot különböztet meg: A, B és C típust. Gazdaságunk mindhárom típusú burgonyából termeszt bizonyos fajtákat, úgy, mint Desiréet, Agriát és kifli burgonyát.  
Az A kategória alá tartozó burgonyák, a salátának való, nem szétfövő fajták, amelyek alkalmasak saláták, hidegkonyhai készítmények, tepsis és rakott burgonya készítéséhez. Főbb fajtái: Somogyi sárga kifli, Cherie és Agata.            
A B kategória alá tartozó burgonyák a főznivaló, nem szétfövő fajták, amelyek alkalmasak főzéshez, saláták és raguk elkészítéséhez. Fajtái pl.: Kleopátra, Pannónia, Marabel, Desirée, Hópehely, White Lady, Balatoni rózsa.            
A C kategória alá tartozók a sütnivaló, enyhén szétfövő burgonyafajták, amelyek sütéshez, burgonyás tésztákhoz, hasábburgonya készítéshez, püré és pehely alapanyagnak kiválók. Főbb fajtái pl.: Agria, Kuroda, Góliát, Vénusz Gold.

Kapcsolódó receptek: