Zöldbab
(Phaseolus vulgaris)

 

„Csicseri borsó, bab, lencse,
Fekete szemű menyecske,
Ne menj haza este,
Mert megles a kecske,
Pattantyú.”

-
Népi mondóka -

 

A zöldbab egy igazán sokrétű paszulyfajta, amely a nyári hónapok egyik legértékesebb tápláléka. A világon az egyik legnagyobb területen termelt zöldségek egyike. Magyar területeken ismert nevei még a paszuly és a fuszulyka is.

A hüvelyesek családjába tartozó zöldbab Mexikóból származik, ahol az indiánok ősidők óta fogyasztották. Európába Amerika felfedezését követően került, de csak később vált széles körben közismertté és termesztetté.

A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a különféle fogyókúrás étrendekben. A növény jelentős élelmirost-tartalommal bír, és értékes vitaminokat tartalmaz, úgy, mint B1-, B2-, és C-vitamin. A zöldbab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben.

A fiatal zsenge bab hüvelyes formában, az érést követően kifejtett bab pedig szárazbabként fogyasztható leginkább. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab. Zsenge korában nyomásra könnyen törik, hüvelye szálkamentes, húsos, a magvak fejletlenek és nedvdúsak.

 

Kapcsolódó receptek: