Sárgadinnye
(Cucumis melo)

 

Az Ázsiai eredetű sárgadinnyét gyümölcsként és gyógynövényként kezelik.
Álterméséért már 4000 évvel ezelőtt is termesztették
Perzsiában és Afrikában.

 

A sárgadinnye termesztéséhez a meleg hosszú nyarak járulnak hozzá legkedvezőbben. Ez a beérésének egy igen domináns feltétele, ugyanis az éghajlati hőmérséklet határozza meg a cukortartalmát is.

A sárgadinnye számos fajtája ismert. A fajtákat eltérő külső jegyeik alapján különböztethetjük meg, lehet sima, rücskös, hálós vagy barázdált, húsa narancsszínűtől a zöldes árnyalatú színekig terjedhet.

A sárgadinnyében sokféle vitamin- és ásványi anyag található, úgy, mint kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz, cink, kobalt és króm, valamint A-vitamin, niacin, riboflovin, tiamin, folsav és C-vitamin.
A sárgadinnyében található nagy mennyiségű ásványi anyag és béta-karotin erős gyógyhatással bír a különböző gyulladásos (főleg bél) és lázas megbetegedések ellen.

 

Kapcsolódó receptek: