Immunerősítés, megfázás és tüneteinek kezelése

 

Az immunrendszerünk védi szervezetünket a behatoló kórokozókkal, mérgekkel, külső ártalmakkal szemben. A védelem 90%-a a vastagbélben képződik, az ott „lakó” hasznos baktériumok által. Tehát az immunerősítésben a legfontosabb feladat ezeknek a jótékony baktériumoknak a védelme, valamint a káros anyagok bevitelének csökkentése (diéta, bélszanálás, rendszeres méregtelenítés, böjtkúrák, colon-hidroterápia, stb.).

 

Különösen fontosak a lactobacillusok, bifidus, acidofikus és hasonló törzsek bevitele probiotikum készítményekkel, illetve magas vitamin és ásványi anyag tartalmú gyümölcsök és a belőlük előállított szárítmányok fogyasztása. Fontosak még a flavonoid tartalmú készítmények, plusz bitaminkomplexek, ásványi anyag komplexek életkor és egészégi állapot szerinti adagolása.

 

Az immunrendszer erősítése prevenció, tehát megelőzés a szezonális betegségekkel szemben. Gyermekeknek óvoda és iskolakezdés időszakában is ajánlott.

 

A stressz, a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás, továbbá a dohányzás is rendkívüli módon gyengíti az immunrendszert.

 

Az erős, kiegyensúlyozott, sőt felturbózott immunrendszer majdnem minden betegséggel meg tud birkózni. A holisztikus orvoslást szem előtt tartva, nem szabad megfeledkezni a test-lélek-szellem szétválaszthatatlanságáról, melynek érdekében törekedni kell a pozitív gondolkodásra és a külső-belső harmónia megteremtésére.

 

Abban az esetben, ha túlszaporodnak a kórokozók a szervezetben, akkor vírusok, baktériumok, gombák okozhatnak betegségeket. Minden esetben fontos az okok feltárása, kezelése és ezzel együttesen a tünetek megszüntetése.

A tünetek gyógyteákkal, vírus-gomba-baktériumölő készítményekkel, gyógykenőcsökkel enyhíthetőek. A nátha és más megfázásos tünetek esetén fontos a bőséges folyadékpótlás, lázcsillapítás és hurutoldás. A legszükségesebb esetben antibiotikumos kezelést alkalmaznak – jó orvosok, ehhez általában probiotikumokat ajánlanak, a bélflóra egészségének megőrzése érdekében. Ezzel együttesen az immunrendszert is támogatjuk.